Dolfijnen

Dolphins Delphinidae 
250 cm (8 ft)

Dolfijn Natuur Nature  koraal coral underwater coral reef koraalrif Duiken diving Snorkelen snorkeling Aruba Bonaire Curacao ABC eilanden Islands Nederlandse Antillen Dutch Antilles caribbean reef fish tropische vissen

Dolfijnen leven vooral in ondiepe delen van de zee en eten voornamelijk vis en inktvis. Ze staan bekend als zeer intelligente en sociale dieren. In 2001 slaagde een dolfijn voor de spiegeltest – een test waarbij een dier in een spiegel zichzelf moet herkennen. Dit wijst op zelfbewustzijn, iets dat maar bij weinig diersoorten is waargenomen.

Dolfijnen gebruiken unieke fluitgeluidjes om elkaar te roepen, vergelijkbaar met namen bij mensen. Ze leven in groepen van soms tientallen dieren, maar wanneer er veel voedsel is, kunnen ze samenkomen in supergroepen van wel duizend dolfijnen.

Dolfijnen zijn nieuwsgierig en speels. Ze zoeken vaak contact met andere dieren en ook met mensen. Zo worden ze regelmatig gezien terwijl ze met boten meezwemmen. Hun groepssamenstelling is niet vast, maar toch bouwen ze sterke sociale banden op. Soms blijven dolfijnen bij zieke of gewonde groepsgenoten en helpen ze zelfs bij het ademen door hen naar het wateroppervlak te duwen.

Dit altruïstisch gedrag is niet beperkt tot hun eigen soort. In Nieuw-Zeeland hielp een dolfijn een gestrande dwergpotvis met haar kalf terug naar dieper water. Ook zijn er gevallen bekend waarbij dolfijnen zwemmers beschermden tegen haaien, door eromheen te zwemmen of de haaien weg te jagen.

Dolfijnen vertonen ook cultureel gedrag, iets waarvan vroeger werd gedacht dat het alleen bij mensen voorkwam. Sommige dolfijnen gebruiken sponzen als gereedschap: ze bedekken hun snuit met een spons om zich te beschermen tijdens het zoeken naar voedsel op de zeebodem. Deze techniek wordt aangeleerd en vooral van moeder op dochter doorgegeven.

Maar dolfijnen zijn niet altijd vriendelijk. Vooral mannetjes kunnen agressief zijn, bijvoorbeeld in gevechten om vrouwtjes. Oudere mannetjes hebben vaak littekens van bijtwonden. Soms worden dolfijnen zelfs uit de groep verdreven na een verloren gevecht. In zeldzame gevallen worden vrouwelijke dolfijnen lastiggevallen door groepjes jonge mannetjes.

Hoewel dolfijnen dus fascinerend en slim zijn, laten ze – net als mensen – een breed scala aan gedrag zien: van zorgzaam en sociaal tot soms hard en competitief.

Tuimelaar (Tursiops truncatus) en de Langsnuit Dolfijn (Stenella longirostris),worden regelmatig in de wateren rond Curacao waargenomen.

De Tuimelaar en de Langsnuitdolfijn – twee sterren van de Caribische zee

In de helderblauwe wateren rond Curaçao zwemmen twee van de leukste zeezoogdieren die je maar kunt tegenkomen: de Tuimelaar en de Langsnuitdolfijn. Deze gracieuze en intelligente dieren stelen niet alleen je hart, maar zijn ook ware meesters van communicatie, acrobatiek en... pure levensvreugde.

De Tuimelaar, in het Engels Bottlenose Dolphin (Tursiops truncatus), is waarschijnlijk de bekendste dolfijn ter wereld. Herkenbaar aan zijn vriendelijke glimlach en stevige, gespierde bouw is hij een vaste gast in warmere wateren overal ter wereld. Tuimelaars zijn extreem intelligent en sociaal; ze gebruiken fluitjes en klikjes om met elkaar te “praten” — elk individu heeft zelfs zijn eigen unieke geluid, als een soort naam. Ze zijn nieuwsgierig, speels en niet bang om contact te maken met mensen. In feite zijn ze een beetje de Labradors van de zee: loyaal, vrolijk en altijd in voor een spelletje. En wat ze het liefst doen? Surfen op de golven van boten, bellen blazen en elkaar achterna zitten in een soort onderwater-tikkertje.

Dan hebben we de Langsnuitdolfijn, oftewel de Spinner Dolphin (Stenella longirostris). Slanker en sierlijker dan de tuimelaar, en met een neus die doet denken aan een potlood — maar onderschat deze acrobaat niet! De Spinner heeft zijn naam te danken aan zijn spectaculaire sprongen: hij draait soms meerdere keren rond zijn as in de lucht. Een waar natuurtalent. Ze leven in grote, hechte groepen en zijn vooral 's nachts actief — overdag rusten ze, vaak dicht bij de kust, waarbij ze met één hersenhelft slapen en met het andere oog open blijven waken. Slim én alert dus. Hun geluid is iets hoger dan dat van de tuimelaar; je zou kunnen zeggen dat ze de sopraantjes zijn van het dolfijnenkoor.

Beide soorten zijn een genot om te observeren, of je nu vanaf een bootje kijkt, onder water snorkelt of gewoon op het strand staat te turen. Ze herinneren ons eraan hoe prachtig, speels en complex het leven in zee kan zijn. En zeg nou zelf: wie smelt er niet bij het zien van een dolfijn die met een sierlijke boog uit het water springt?