Wandelen op Curaçao:
Alles wat je wilt weten!

Praktische wandeltips voor Curaçao

(Oftewel: goed voorbereid op pad in de tropen! )

1. Ga vroeg op pad (of laat in de middag)
De zon staat al snel hoog en het kan flink heet worden. Vertrek vóór 9:00 uur of ná 16:00 uur om de ergste hitte te vermijden.

2. Draag stevige (gesloten) schoenen
De paden zijn vaak rotsachtig, stoffig of vol cactusstekels. 

3. Neem voldoende water mee
Reken op minstens 1 liter per persoon per uur wandelen. Uitdroging komt sneller dan je denkt – zelfs in de schaduw.

4. Bescherm jezelf tegen de zon
Hoedje, zonnebril, luchtige kleding met lange mouwen en reef-safe zonnebrand zijn geen overbodige luxe.

5. Let op de fauna (en flora!)
Je deelt de paden met leguanen, geiten, vogels… en soms een cactus op kniehoogte. Kijk waar je loopt – en laat alles staan waar het staat.

6. Wandelen = relaxen
Doe het rustig aan. Geniet van het uitzicht, de stilte (of het gefluit van de trupial), en neem af en toe een schaduwpauze.

7. Gebruik een wandelapp of gps-kaartje
Niet alle routes zijn duidelijk aangegeven. Met apps als AllTrails of Maps.me kun je de paden beter volgen.

8. Laat iemand weten waar je naartoe gaat
Zeker als je solo op pad gaat. Beter safe dan sorry.


Beklimmen Christoffelberg

Duur: ± 1,5 tot 2 uur

De Christoffelberg, met 375 meter het hoogste punt van het eiland, is een populaire bestemming voor avontuurlijke wandelaars. De klim is pittig, maar het panoramische uitzicht over het eiland en de Caribische Zee maakt alles goed. Vergeet niet vroeg te starten, want na 10 uur is de klim niet meer toegestaan vanwege de hitte.


St. Joris  Baai

 

Zeer de moeite is Sint Jorisbaai. Dit ongerepte stukje natuur biedt prachtige vergezichten (tot Bonaire) en mooie rotsen, cactussen, aloë vera en andere planten. Rondom de St. Jorisbaai kunnen actieve reizigers wandelen en mountainbiken en op het water kan je surfen, kitesurfen of andere watersporten beoefenen. Nabij de baai bevindt zich ook een struisvogelboerderij. 


Van St. Michiel naar Vaersenbaai (Kokomo)

Duur: ± 45 minuten tot 1 uur

Vanaf de saliña (Een saliña is een zoutmeer of -inham die door een dam van dood koraal afgesloten is van de zee) van Boca sami kun je ook prachtige wandelingen maken: 
Als je de auto op de parkeerplaats achter het strand neerzet, kun je vandaaruit links over het bruggetje en dan gelijk links naar boven klimmen. Er is een soort van pad, dat niet echt makkelijk begaanbaar is, maar dit is dan ook gelijk het lastigste stukje van de wandeling. daarna vervolg je gemakkelijk het pad waarbij je eerst een prachtig uitzicht op de saliña hebt en daarna over de zee.Na een wandeling van ongeveer vijfentwintig minuten kom je uit bij "Kokomo Beach" Daar kun je dan een drankje en/of duik nemen en daarna weer terug wandelen.   


Salina st. Michiel 1;30 uur
Je kunt vanaf dezelfde parkeer- plaats ook een rondje om de saliña lopen waar je veel flamingo`s en andere watervogels zult zien. Bij hoog water krijg je wel natte voeten en je moet een stukje over de rotsen klauteren maar dat is goed te doen. Een rondje om de saliña loop je in ongeveer een uur. Het is ook mogelijk om de berg mee te pakken maar dan is de wandeling wel een stuk uitdagender.


Turtle trail

Dit natuurpark is niet erg bekend maar zeker de moeite waard.
Het is een inham aan de noordkant van het eiland. Als je naar beneden kijkt kun je de grote schildpadden zien zwemmen die daar zeewier komen eten. 
Altijd open, toegang gratis.

Hofi Pastor

In het dorpje Barber ligt het kleine natuurpark, Hofi Pastor,
Zodra je het parkje in wandelt, merk je meteen dat je op een bijzonder plekje bent aangekomen. Aan het begin van het park staat een klein huisje, waar je even aan een belletje moet trekken. Dan komt er een parkwachter aan, aan wie je een paar Antilliaanse gulden moet betalen als toegangsgeld. Daar krijg je veel voor terug!
De oorspronkelijke, nette boomgaard is verwilderd tot een sprookjesachtig bos. Je hebt zelfs kans dat een voetpad lastig begaanbaar is door overhangende lianen of omgevallen bomen. Dat maakt het des te leuker! Tussen het oerwoud van lianen en indrukwekkende bomen is het heerlijk koel. Je ziet de mooiste vogels wegschieten, overal vliegen vlinders en met een beetje geluk zie je grote leguanen, wilde ezels of kleurrijke maar ongevaarlijke slangen. Je kunt kiezen tussen twee routes, de rode of de gele maar welke wandeling je ook kiest, om één boom kun je nooit heen! Beide routes beginnen namelijk bij de oudste boom van Curaçao. Dat is een magistrale kapokboom die honderden jaren oud is. Hij ziet er werkelijk fantastisch uit. De bast van de boom lijkt bijna dierlijk en de wortels steken een meter hoog uit de grond. Ze hebben een straal van minstens tien meter rondom de boom. 
Entree is een paar gulden en op donderdag is het gesloten.