Scubaduiken op Curaçao:
Alles wat je wilt weten!

Het Caribisch gebied heeft al eeuwenlang een onweerstaanbare aantrekkingskracht op ontdekkingsreizigers – en tegenwoordig ook op avontuurlijke duikers met een passie voor de diepte. Met honderden eilanden, elk met hun eigen unieke karakter, is dit paradijselijke stukje aarde een droomplek voor onderwaterontdekkingen.

Of je nu houdt van mysterieuze scheepswrakken (oud én nieuw), kleurrijke koraalriffen, imposante wanden, zachte afdalingen of spectaculaire onderzeese pieken – je vindt het hier allemaal. Je kunt vanaf het strand het water in glijden, meevaren op een duikboot of kiezen voor het ultieme duikleven aan boord van een liveaboard.

En het mooiste? De warme, kristalheldere wateren, zonovergoten stranden en het relaxte tempo van het eilandleven maken van elke duikdag een tropisch feest. De Cariben en duiken? Een gouden combinatie!

Praktische tips voor duiken in het Caribisch gebied

1. Check je uitrusting – vóór je vliegt
Niets is zo frustrerend als ontdekken dat je vinnen mismatched zijn of dat je masker een scheur heeft… op de eerste duikdag. Loop alles thuis even na: ademautomaat, duikcomputer, masker, snorkel, vinnen, BCD, wetsuit. Bonuspunten als je alles inpakt met een checklist (ja, die dingen werken écht).

2. Huur of breng je eigen gear?
De meeste duikcentra hebben uitstekende spullen te huur, maar als je erg gehecht bent aan je eigen uitrusting (of een gevoelige huid hebt), neem dan je basics mee. Een eigen masker en computer maken duiken vaak comfortabeler én veiliger.

3. Vergeet je logboek en brevet(ten) niet
Duikscholen willen graag weten met wie ze in zee gaan – letterlijk. Neem je logboek en je duikbrevet(ten) mee, liefst in een waterdicht mapje. Sommige plekken vereisen ook een bewijs van recente duikervaring.

4. Kinderen en duiken 
De meeste duikscholen bieden duiklessen aan voor kinderen vanaf 10 jaar, een proefduik maken mag soms al vanaf 8 jaar. Kinderen tussen de 10 en 11 jaar zijn verplicht om met een professional of gecertificeerde ouder of voogd te duiken. Ze mogen niet dieper dan 12 meter duiken. Duikers tussen de 12 en 14 jaar moeten ook met een gecertificeerde volwassene te duiken, maar zij mogen tot 18 meter diep duiken. 

5. Hydrateer als een kampioen
Duiken droogt je ongemerkt uit. Drink veel water, zeker als je meerdere duiken per dag maakt. Je lijf zal je dankbaar zijn.

6. Vliegschema’s & decompressie
Plan je laatste duik minstens 18 tot 24 uur vóór je vlucht. Je wilt geen risico lopen op decompressieziekte omdat je het vliegtuig in sprintte na je laatste onderwateravontuur.

7. Respecteer de zee en haar bewoners
Raak geen koraal aan, jaag geen schildpadden op en houd afstand van dat ene mysterieuze beest met de stekels. De Caribische onderwaterwereld is magisch – laten we haar zo houden.

8. Lokale regels & gewoontes
Sommige eilanden hebben beschermde mariene parken waar je een duikpas moet kopen of een bijdrage levert aan natuurbescherming (zoals Bonaire). Informeer van tevoren en doe mee – je draagt bij aan behoud van deze prachtige plekken.

9. Vergeet je onderwatercamera niet! 
Van nieuwsgierige papegaaivissen tot majestueuze manta’s – je weet nooit wat je tegenkomt. 

Kan ik op Curacao duiken met nitrox?

Duikflessen met Nitrox zijn volop verkrijgbaar op Curacao. Houd er wel rekening mee dat het altijd duurder is dan perslucht.
Het grote verschil tussen nitrox en lucht is dat 
nitrox meer zuurstof en minder stikstof bevat . De meeste nitroxmengsels bevatten 28% tot 36% zuurstof en slechts 64% tot 72% stikstof. Dit maakt nitrox een gewild duikgas, omdat er minder stikstof in je lichaam wordt opgebouwd, waardoor je langer kunt duiken. Om veilig van Nitrox gebruik te maken, heb je wel een stukje training nodig. Deze training kun je bij verschillende duikscholen op Curacao volgen. 

Kan ik eerst een proefduik maken?

Twijfel je of duiken iets voor jou is? Geen zorgen! Met een proefduik – ook wel Discover Scuba Diving genoemd – kun je het gewoon eens uitproberen. Geen examen, geen stress... gewoon ademhalen onder water, zweven tussen de vissen en voelen hoe bijzonder het is om deel uit te maken van die magische onderwaterwereld.

Samen met een professionele instructeur leer je eerst op het droge (of in ondiep water) hoe alles werkt. Daarna ga je samen het water in – rustig, stap voor stap. Voor je het weet zwem je tussen tropische vissen, over koraal en misschien zelfs langs een nieuwsgierige rog!

✅ Geen ervaring nodig
✅ Alles wordt uitgelegd en begeleid
✅ Perfect voor wie altijd al eens wilde duiken, maar niet weet wat te verwachten.

Een proefduik is geen verplichting, maar vaak wel het begin van een passie. 

Hoe kan ik mijn duikvaardigheid weer opfrissen?

Heb je al een duikbrevet, maar is het even geleden dat je onder water bent geweest? Dan is een opfrisduik precies wat je nodig hebt! 

Tijdens een refresh dive of Scuba Review ga je samen met een instructeur je basisvaardigheden opnieuw oefenen. Denk aan je uitrusting controleren, je drijfvermogen vinden (dat lekkere zweefgevoel!) en handgebaren herhalen. Vaak begint het in ondiep water en daarna lekker het rif op om het weer écht te voelen.

✅ Ideaal als je langer dan 6–12 maanden niet hebt gedoken
✅ Veilig en ontspannen weer terug in de duikflow
✅ Je herontdekt hoe leuk (en makkelijk!) duiken ook alweer was

Een opfrisduik is geen les, geen test, maar een vriendelijke boost voor je zelfvertrouwen onder water. Perfect voordat je op avontuur gaat bij wrakken, drop-offs of stromingsduiken.

Kortom: even je hoofd onder water... en je glimlach komt vanzelf weer boven 

Vanaf welke leeftijd mag je duiken op Curacao?

Sommige duikscholen bieden een proefduik aan voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.

Vanaf 10 jaar kun je het Junior Open Water Diver (Junior OWD) behalen.
Vanaf 15 jaar mag je een gewoon duikbrevet halen.

Kun je een nachtduik maken op Curacao?

Zodra de zon zakt en de zee donker kleurt, begint onder water een heel nieuw avontuur. Met alleen je duiklamp als gids daal je af in een stille, mysterieuze wereld vol verrassingen.

Slapende papegaaivissen, jagende octopussen en koraal dat oplicht als sterren – alles voelt intenser, rustiger, magischer. Geen drukte, geen haast. Alleen jij, het water, en het gefluister van de nacht.

Nachtduiken op Curaçao is geen gewone duik. Het is een betoverende ervaring die je zintuigen op scherp zet en je nog lang bijblijft.

Durf jij het aan?

Kan ik jagen op Lionfish?

De koraalduivel is een tropische vis die oorspronkelijk alleen in de wateren van de Indische en Grote Oceaan voorkwam, maar vermoedelijk door uitgezette huisdieren ook in de Caraïbische Zee en Noord-Atlantische kust van de Verenigde Staten zijn terechtgekomen. Ook komen ze bijvoorbeeld voor in de Middellandse Zee. In al die locaties vormen ze een groot gevaar voor andere vissen aangezien de koraalduivel alle jonge vissen eet.

De lionfish heeft geen natuurlijke vijanden in het Caribisch gebied, waardoor ze zich snel kunnen vermenigvuldigen en inheemse vissen verdrukken. Dit vormt een enorm gevaar voor de inheemse vissoorten op Bonaire. Om deze invasie te beheersen, is het jagen op lionfish toegestaan, echter onder strikte regels om het rif of andere vissen niet te schaden. Minimale vereiste is een Open Water-certificering en dat je in de afgelopen 12 maanden gedoken hebt