Ontdek de zeeschildpadden van Curaçao

Zeeschildpadden zijn echte wereldreizigers, maar als het op voortplanting aankomt, keren ze trouw terug naar het strand waar ze ooit zelf uit het ei zijn gekropen. Vrouwtjes komen meestal 's nachts aan land, graven met hun achterpoten een kuil in het zand en leggen daarin wel 50 tot 150 eieren per nest. Daarna dekken ze het nest weer netjes af en keren terug naar zee. Na ongeveer twee maanden kruipen de jonge schildpadjes uit het ei en haasten zich zo snel mogelijk naar het water. Onderweg liggen er veel gevaren op de loer, zoals vogels, krabben en roofvissen. Slechts een klein deel haalt de volwassen leeftijd, maar wie het redt, kan wel 50 jaar of ouder worden!
Hawksbill Sea Turtle Eretmochelys imbricata
90 cm (36 inch)

De karetschildpad is te herkennen aan de overlappende hoornplaten op het rugschild en de duidelijk haakvormige, papegaai-achtige snavel. Deze schildpad komt wereldwijd voor in tropische en subtropische wateren rond de evenaar, en is een typische bewoner van rotsachtige kusten en ondiepe wateren. Volwassen vrouwtjes komen alleen aan land om eieren te leggen. Op het menu staan vooral sponzen, maar ook andere zeedieren en zeeplanten worden gegeten.
Mannetjes zijn te onderscheiden van vrouwtjes doordat ze iets kleiner blijven, maar een dikkere en langere staart hebben. Ook hebben ze langere, grotere en meer gebogen voorpoten. Het rugschild van het mannetje vertoont vaak een duidelijker patroon, en het buikschild is iets hol, wat hen helpt om tijdens de paring beter op het vrouwtje te klimmen. Op Curaçao leggen karetschildpadden hun eieren vooral in het ruige natuurgebied Shete Boka.
Green turtle (Chelonia mydas)
150 cm (5 ft)

De groene zeeschildpad is een grote, plantenetende schildpad die voorkomt in tropische en subtropische zeeën over de hele wereld. Ondanks zijn naam is het schild niet groen, maar bruingroen tot donkergrijs. De naam komt van de groenige vetlaag onder zijn schild, veroorzaakt door zijn vegetarische dieet van zeegras en algen. Volwassen vrouwtjes keren elk paar jaar terug naar het strand waar ze geboren zijn om eieren te leggen. Ze kunnen tot 1,5 meter lang worden en meer dan 150 kilo wegen. Door vervuiling en verstoring van hun neststranden is de soort helaas bedreigd en heeft bescherming hard nodig. Groene zeeschildpadden nestelen vooral op Klein Curaçao
Loggerhead Caretta caretta
100 cm (3 ft)

De onechte karetschildpad is een zeeschildpad met een opvallend groot hoofd en krachtige kaken. Hij wordt tot een meter lang en kan meer dan 100 kilo wegen. In tegenstelling tot de groene zeeschildpad eet hij vooral vlees: krabben, schelpdieren, zee-egels en kwallen staan op het menu. Zijn stevige bek kraakt moeiteloos harde schalen. Caretta caretta komt voor in warme en gematigde zeeën over de hele wereld. Vrouwtjes leggen hun eieren op zandstranden, vaak waar ze zelf ooit zijn uitgekomen. Door plasticvervuiling, bijvangst in visnetten en verlies van neststranden is deze soort bedreigd en verdient hij extra bescherming. Deze schildpadden vinden hun broedplek op enkele stranden aan de zuidkust.
Leatherback sea turtle Dermochelys coriacea
250 cm (8 ft)

De lederschildpad is de grootste zeeschildpad ter wereld en valt op door zijn formaat én het ontbreken van de hoornplaten op het rugschild. In plaats daarvan heeft hij een glad, leerachtig schild met lengterichels. Deze soort leeft vooral in open zee en wordt zelden bij de kust gezien. Hij eet bijna uitsluitend kwallen, die weinig voedingswaarde hebben, waardoor hij grote hoeveelheden moet eten. De lederschildpad is een echte wereldreiziger: hij migreert tussen warme, tropische broedstranden en koude wateren – zelfs tot boven Noorwegen – waar meer kwallen te vinden zijn. Hij legt enorme afstanden af en leeft grotendeels solitair.
De lederschildpad is nog niet waargenomen bij het leggen van eieren op Bonaire of Curaçao, maar de mooie zandstranden van Aruba behoren in elk geval tot haar broedgebied.
